Erilaiset eurooppalaiset olutlasityypit esittelyssä


4. elokuuta juhlitaan kansainvälistä olutpäivää. Olut on yksi Euroopan kulutetuimmista juomista ja kolmanneksi juoduin heti veden ja teen jälkeen. Mallasjuomaa juodaan jokaisessa Euroopan maassa ja niistä löytyy myös omat tuotemerkkinsä. Olet ehkä huomannut, että olutta juodaan usein erilaisista laseista. Panimoilla on omat suosituksensa lasien suhteen, jotka noudattavat selvää linjaa maa- ja olutkohtaisesti. Alla olevasta koosteesta löydät erilaisia olutlasityyppejä ja niiden hauskan historian. Kippis ja kulaus!

Nonic pint -lasi (Iso-Britannia)

 
Tämä isolla suuaukolla varustettu lasi on suunniteltu vähentämään vaahdon syntymistä lasiin. Tuoppi on lujatekoinen ja helposti pinottavissa, eikä se luiskahda pois käsistä huurtuessaankaan. Lasin muotoilu estää sitä myös tarttumasta toisiin laseihin kiinni. Tuoppi on lähes jokaisen englantilaisen pubin vakiomalli ja sitä käytetään monenlaisten olut- ja siiderityyppien tarjoiluun.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Lageroluet
  • Black Ale -oluet
  • Blond Ale -oluet
  • Brown Ale -oluet
  • California Common tai Steam -oluet
  • Cream Ale -oluet
  • Englantilaiset bitterit
  • Extra Special (ESB) -bitterit
  • Maito- ja suklaa-stoutit
  • Oatmeal-stoutit
  • Old Ale -oluet
  • India Pale Ale (IPA) -oluet
  • Pale Ale (APA) -oluet
  • Portterit
  • Pumpkin Ale -oluet
  • Red Ale -oluet
  • Ruisoluet
  • Saisonse-oluet
  • Stout-oluet
  • Winter Warmer -oluet

 

Beer Stein -kolpakko (Saksa)

 
Saksalaisperäinen tuoppihirmu kolpakko on tehty paksusta lasista, jotta se ei hajoa skoolatessa. Keskiajalla vain rikkaat ja kuninkaalliset saivat nauttia oluesta ja silloin tapana oli kilistellä laseja yhteen läikyttäen juomaa toisten tuoppeihin. Tämä vilpitön keino todisti, että juomakaverit eivät ole myrkyttäneet olutta.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Amerikkalaiset ale-oluet
  • Amerikkalaiset lageroluet
  • Englantilaiset ale-oluet
  • Saksalaiset lageroluet
  • Pilsnerit (vaihtoehto pilsnerilasille tai pikarilasille)

Tulppaanilasi (Belgia)

Belgia on tunnettu oluestaan ja monesti sitä kutsutaan oluen valmistamisen ykkösmaaksi. Belgialaiselle oluelle tyypillinen tulppaanilasi on saanut muotonsa juurikin tulppaanista. Lasin keskiosa täytetään oluella sen ohueen kohtaan asti ja loppuosa täytetään kauniilla vaahdolla. Tämä lasi on suunniteltu erityisesti oluille, jotka maistuvat vahvan vaahdon kera sekä muille erikoisemmille oluille.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Belgialaiset ale-oluet
  • Biere de Garde -oluet
  • India Pale Ale (IPA) -oluet
  • Pale Ale -oluet
  • Scotch Ale eli Wee Heavy -oluet (vaihtoehto thistle-lasille)
  • Strong Ale -oluet

 

 

Vaasje-lasi (Alankomaat)

 

Tilatessasi ison oluen Alankomaissa, hyvin suurella todennäköisyydellä olut tarjoillaan juurikin Vaasje-lasista. Paikalliset käyttävät hyvän oluttuopillisen mittana kahden sormen sääntöä, jonka mukaan vaahtoa tulisi olla lasin yläreunassa kahden vaakatasossa olevan sormen mitan verran. Ylikuohuva vaahto pyyhitään nuolijan tyyppisellä laitteella pois. Kahden sormen sääntöä käytetään myös tilatessasi pienen oluen eli "fluitjen".

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Vaaleat lageroluet
  • Pilsnerit
  • Indian Pale Ale (IPA) -oluet

Szklanka do piwa -vehnäolutlasi (Puola)

 

Olut on ollut aina tärkeä juoma Puolassa. Sitä on valmistettu keskiajasta lähtien ja puola on yksi parhaista maista kasvattaa vehnää ja ohraa. Vanhin puolalainen pubi ja samalla myös yksi Euroopan vanhimmista on nimeltään Piwnica Świdnicka . Se sijaitsee Wrocławin kaupungissa ja on ollut olemassa jo vuodesta 1273. Sana "piwnika" eli puolaksi kellari saa nimensä juurikin "piwo"-sanasta, joka taas tarkoittaa olutta. Puolalainen olut juodaan yleensä korkeasta lasista ("szklanka"), jollainen löytyy lähes jokaisesta pubista.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Kaikki vehnäoluet
  • Dunkelweizen-oluet
  • Hefeweizen-oluet
  • Kristalweizen-oluetn
  • Weizenbock-oluet
  • White Ale -oluet
  • Belgian Wit -oluet (vaihtoehto tumbler-lasille)
  • Gose-oluet
  • Pilsnerit (vaihtoehto pilsnerilasille tai pokaalilasille)

 

 

 

Verres à bière -pilsnerilasi (Ranska)

 

Ranska on parhaiten tunnettu viineistään, mutta olut on silti erittäin suosittua Ranskassa. Vuonna 2014 Ranska tuotti yli 16 985 000 hehtolitraa olutta. Se on 17,82 % Saksan tuotannosta, joka on Euroopan suurin oluen valmistusmaa. Ranska on lähes samalla viivalla Tšekin kanssa, joka on Euroopan eniten olutta kuluttava maa. Eri olutmerkit suosivat omia lasejaan, mutta tämä jalallinen pilsnerilasi on ehdottomasti yksi suosituimmista Ranskassa käytetyistä lasityypeistä.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Biere de Champagne -oluet
  • Biere Brut -oluet
  • Eisbock-oluet
  • Hedelmäoluet
  • Gueuze-oluet
  • Kriek-oluet
  • Lambic-oluet
  • Pilsnerit
  • Red Ale -oluet
  • Schwarzbier-oluet

 

 

 

Vaso de cerveza -lasi (Espanja)

 

Tyypilliset espanjalaiset olutlasit ovat pieniä ja ohuita. Tällainen lasi viilenee välittömästi, kun siihen kaataa kylmää olutta. Tämä on ideaalia kuumissa olosuhteissa, jotta olut ei lämpene ennen kuin se on ehditty juomaan loppuun. Pienet annokset mahdollistavat myös rennon tapasbaarista toiseen hyppelyn, joka on tyypillistä espanjalaiselle kulttuurille. Ilmiötä kutsutaan Espanjassa nimellä "cañas y tapas", tarkoittaen olutta ja alkupaloja.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Amerikkalaiset ale-oluet
  • Amerikkalaiset lageroluet
  • Amerikkalaiset IPA-oluet
  • Amerikkalaiset pilsnerit
  • Kevyet lageroluet

 

 

 

Birra Moretti -lasi (Italia)

 

Vuonna 1929 nähtiin ensimmäinen olutmainos Italiassa. Tuolloin alkoholin mainostaminen oli täysin laillista ja mainoksen sloganina toimi lausahdus "ken juo olutta, elää 100 vuotiaaksi" ("Chi beve birra campa cent’anni"). Tämän lisäksi monet oluen hyödyt oli listattuna mainokseen: se sisältää vitamiineja ja sopii sekä naisille, miehille että lapsille. Juoma oli tarkoitettu juotavaksi kylmänä lounaan tai illallisen kanssa, sillä italialainen perinne on juoda vain ruokailun yhteydessä. Perinteisen aperitiivin aikaan olut on hyvin tavanomainen valinta, vaikka viini onkin edelleen kaikista suosituin valinta. Toinen italialainen sanonta meneekin näin: "Ken juo olutta, elää 100 vuotiaaksi. Ken juo viiniä, ei koskaan kuole".

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Biere de Champagne -oluet
  • Biere Brut -oluet
  • Eisbock-oluet
  • Hedelmäoluet
  • Gueuze-oluet
  • Kriek-oluet
  • Lambic-oluet
  • Pilsnerit
  • Red Ales -oluet
  • Schwarzbier-oluet

Korsó-kolpakko (Unkari)

 

Vieraillessasi unkarilaisessa pubissa ja skoolatessasi laseja yhteen, älä ihmettele jos ympärillä olevat ihmiset katsovat sinua paheksuen. Lasien kilistäminen toisiaan vasten on nimittäin loukkaavaa unkarilaisessa kulttuurissa. Tarinan mukaan tapa juontaa juurensa aina vuoteen 1848 asti, jolloin itävaltalaiset valtasivat Unkarin ja voitonriemuissaan kilistivät olutkolpakoitaan yhteen kovaäänisesti. Muistaen tapahtunutta, vuodesta 1850 lähtien unkarilaiset ovat päättäneet olla kilistämättä olutlaseja yhteen seuraavan 150 vuoden ajan. Olut juodaan Unkarissa yhä lasituopeista, mutta skoolaamista ei tule tapahtumaan vielä seuraavaan vuosikymmeneen. Sen sijaan maljan saa nostaa kilistämättä laseja ja sanoa “Egeszsegedre”, joka tarkoittaa kippis unkariksi.

Lasi sopii parhaiten näille oluttyypeille:

  • Amerikkalaiset ale-oluet
  • Amerikkalaiset lageroluet
  • Englantilaiset ale-oluet
  • Saksalaiset lageroluet
  • Pilsnerit (vaihtoehto pilsnerilasille tai pokaalilasille)