Grillaaminen: grillin ostaminen, huolto ja parhaat grillausvinkit
Mikään ei voita kesällä grillaamista. Grillissä valmistuvat erilaisten lihojen lisäksi myös kasvisruoat, ja ruoan valmistus on helppoa puuhaa. Keräsimme tähän artikkeliin kaiken mitä tarvitset grillin ostamiseen, huoltoon ja lisäksi pari grillausvinkkiä, joilla onnistut täydellisen aterian valmistuksessa!
Grillin ostaminen
Grillit jaetaan pääpiirteittäin kolmeen eri tyyppiin niissä käytetyn polttoaineen mukaan.
- Kaasugrillin lämpötilaa on helppo säätää jopa alueittain grillin sisällä, sillä monessa mallissa on joko kaksi tai useampi polttimo. Grillin saa lämmitettyä nopeasti ja suurimmista malleista löytyy erilaisia lisäherkkuja, kuten valurautaisia paistoalustoja ja eri tasoille asennettavia ritilöitä.
- Hiiligrilli on grillien klassikko, ja monella on sytytysnesteen tuoksuisia muistoja pallogrillissä valmistetuista makkaroista. Modernit hiiligrillit ovat kuitenkin varsinaisia gourmet-kokin unelmia ja kun grillin lämmittää huolella, valmistuu siinä aidosti grillatun makuinen, herkullinen ateria.
- Sähkögrilli on turvallinen, nopeasti lämmitettävä ja helposti siirreltävä vaihtoehto grilliä hankkivalle. Koska sähkögrillissä ei ole avoliekkiä, voi sillä grillata joissakin paikoissa joissa ruoanvalmistus kaasu- tai hiiligrillillä ei onnistu: esimerkiksi joidenkin taloyhtiöiden parvekkeilla. Tärkeintä on tietenkin varmistaa ensin oman taloyhtiön grillaamista koskevat säännöt.
Grillin ostajan muistilista
- Mitä ja missä grillaat? Joillekin parvekkeille saa tuoda sähkögrillin.
- Valmistatko ruokaa isommalle ryhmälle vai onko syöjiä yleensä paikalla muutama? Pienempikin hiiligrilli riittää mainiosti kahden aikuisen talouteen, mutta jos ruokittavana on koko perhe, saa grillillä olla kokoa.
- Haluatko hifistellä eri ruokalajien parissa vai pitää hommat yksinkertaisina? Grillissä oleva valurautainen paistoalusta on loistava lisä, jos haluat valmistaa esimerkiksi pienempiä kasviksia tai pekonia, ja on vaarana että ruokaa tai rasvaa tippuu ritilöiden välistä.
- Jos kokkaat useampia erilaisia ruokia samalla, kannattaa harkita grilliä jossa on eritasoisia ritilöitä. Saat liikuteltua eri ruokia paitsi sivuun polttimoiden päältä, myös kauemmaksi nostamalla ne korkeammalle. Jos päädyt kaasugrilliin jossa on useampia polttimoita, voit säädellä lämpötiloja myös niiden avulla.
Parhaat grillausvinkit
Grillaa lihat oikeassa lämpötilassa
Grillaa huoneenlämpöistä ruokaa: ota liha tai kasvikset lämpimään vesihauteeseen ennen valmistusta grillissä tai lämmitä niitä miedolla, noin 100 asteen lämmöllä ennen varsinaista kypsennystä. Näin ruoka ei ole sisältä kylmää, kun pinnan lämpötila on jo oikea, ja tulos on herkullinen ja tasainen. Grillin lämpötila kypsentäessä riippuu siitä mitä grillaat. Keskilämpö, eli noin 140-170 astetta, on hyvä porsaalle ja kanalle, jotka kypsennetään kokonaan. Naudalle, joka saa olla sisältä hieman raakaa, kannattaa grillin lämpötilaa nostaa hieman. Yleisenä sääntönä korkeimpia lämpötiloja kannattaa käyttää vasta pintojen viimeistelyyn kun varsinainen kypsentäminen hoituu parhaiten miedommalla lämmöllä.
Kasvisten grillaaminen
Lihan lisäksi myös kasviksista valmistuu maukas kesäruoka grillissä. Grillattavien kasvisten valikoimaa rajoittaa vain oma maku ja luovuus. Perinteisten herkkusienten, parsan, tomaattien ja maissin lisäksi grillissä valmistuvat täydellisiksi esimerkiksi peruna, sipuli, kesäkurpitsa tai munakoiso.
Eri kasviksille sopivat erilaiset grillauslämpötilat. Lisäksi esimerkiksi hitaasti kypsyvien juuresten kohdalla, kuten suurempia perunoita grillatessa, kannattaa harkita niiden esikypsennystä esimerkiksi keittämällä. Näin grillaukseen tarvittava aika lyhenee. Kasvikset voi grillata kevyesti maustettuina ja öljyttyinä, mutta myös marinointia kannattaa kokeilla. Esimerkiksi tomaatit ovat takuuvarma hitti kahteen osaan halkaistuna ja grillimausteella tai oreganolla maustettuina: munakoisot taas voit marinoida öljyssä välimerellisten mausteiden kanssa.
Grillin huoltaminen
Grillin huoltaminen pidentää sen käyttöikää jopa vuosilla ja on tärkeä tekijä myös turvallisuuden kannalta. Grilli kannattaa huoltaa ja puhdistaa vähintään keväällä ennen grillikauden alkua ja mielellään myös syksyllä ennen talviteloille laittamista. Tärkein huoltotoimenpide on grillin puhdistus.
- Puhdista grillin ritilät esimerkiksi teräsharjalla ja grillille tarkoitetulla puhdistusaineella. Hyvä pesuaine poistaa rasvaa tehokkaasti. Ritilöiden säännöllinen pesu kannattaa, onhan pinta suoraan kosketuksissa ruokaasi: paras vaihtoehto on pestä ritilät jokaisen käyttökerran jälkeen.
- Jos sinulla on kaasugrilli, jätä se kokkailun jälkeen päälle 5 minuutiksi. Ritilöihin jäänyt ruoka palaa irti metallista ja on helppo puhdistaa harjaamalla.
- Poista kaasugrillissä kivet tai hiiligrillissä briketit ja puhdista grillin pohja. Hiiligrillin briketit tai hiilet vaihdetaan ja kaasugrillin kivet käännetään.
- Puhdista kaasugrillin polttimot ja tarkista etteivät niissä olevat reiät eivät ole tukossa. Reikiä voi tarvittaessa avata vaikka hammastikulla.
- Jos grillissä on valurautainen paistoalusta, pese se grillille tarkoitetulla pesuaineella tai tavallisella tiskiaineella. Valurautaisen alustan pesuun voi käyttää teräsvillaa tai karhunkieltä. Pesun jälkeen paistoalusta öljytään: muuten se saattaa ruostua.
- Tarkista kaasugrillin letkut ja uusi ne säännöllisesti. Letkut hapertuvat ajan myötä ja aiheuttavat turvallisuusriskin. Letkun voi tarkistaa halkeamien varalta valuttamalla sen läpi vettä.
Inspiroidu
Täältä löydät tyyli- ja stailausvinkkejä joka tilaisuuteen. Katso täältä asukokonaisuuksia ja inspiroidu!