Paistinpannun ostaminen - mitä sinun tarvitsee tietää
Paistinpannu on keittiön tärkeintä käyttötavaraa. Malleja löytyy joka tarpeeseen ja tilanteeseen, ja valinta voi olla vaikea. Jokaiselle kuitenkin löytyy sopiva pannu päivittäiseen käyttöön, se on varmaa. Valitsisitko valurautapannun vai kuitenkin pinnoitetun teflonpannun? Onko sinulle sopiva malli avarampi pannu vai tarvitsetko useammin paistokasaria?
Millaiselle liedelle pannu tulee?
Ensimmäinen paistinpannun valintaa koskeva kysymys on se, millaisella keittotasolla paistinpannua käytetään. Keraamisilla tai kaasuliesillä voi käyttää mitä vain pannua, mutta induktioliesi toimii eri tavalla ja sen takia vaatii erilaiset pannut. Induktiokeittotaso tekee itse ruoanlaittoastiasta lämpimän, joten paistinpannulta vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia. Yleensä maininnan eri liesille sopivuudesta löydät valitsemasi tuotteen kuvauksesta.
Pinnoitettu vai pinnoittamaton pannu?
Pinnoitettu pannu on helppohoitoinen arjen sankari. Nykyään tarjolla on erilaisia pinnoitteita eri pannuihin teflonista keraamisiin vaihtoehtoihin. Jotta pinnoite pysyy hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään, suositellaan yleensä pannuille käsinpesua sekä muovisten tai puisten paistovälineiden käyttöä. Pannujen pinnoitteet eivät myöskään kestä liian korkeita lämpötiloja tai liian radikaaleja lämpötilanvaihteluja - kuten jääkaappikylmien ruokien laittamista kuumalle pannulle tai pannun kuumentamista tyhjänä. Toisin kuin joskus ohjeissa todetaan, myös pinnoitetulla pannulla on hyvä käyttää pientä määrää paistoöljyä tai -rasvaa.
Kuumimpia lämpötiloja vaativille ruoille suositellaan yleensä pinnoittamatonta pannua - esimerkiksi pinnoittamaton valurautapannu on oikein huollettuna kovassakin käytössä lähes ikuinen. Valurauta on kuitenkin raskas materiaali, ja joskus on paras valita teräs- tai hiiliteräspannu. Niiden hoito on lähes samanlaista, mutta materiaali on kevyempi. Pinnoittamattomat pannut yleensä ovat myös uuninkestäviä - riippuen esimerkiksi pannun kahvan materiaalista - joten ne ovat hyvä ja monikäyttöinen valinta vaativaan keittiöön.
Myös pinnoittamattoman pannun pintaan muodostuu ajan myötä käytössä kerros, joka toimii pinnoitteen tavoin. Pannujen huolto tapahtuu tekemällä rasvapolton säännöllisin väliajoin. Pannut kestävät konepesua, kunhan ne sen jälkeen öljytään tai niille tehdään rasvapoltto.
Eri pannut eri käyttöön
Paistinpannuja on eri materiaalien ja ominaisuuksien lisäksi huikea määrä erilaisiin tiettyihin käyttötarkoituksiin. Tietysti suurinta osaa pannuja voi käyttää monessa tilanteessa, vaikka kuvauksessa viitattaisiin vaikka tiettyyn ruokalajiin. Tutustu alla erilaisiin pannutyyppeihin ja miksi ne on suunniteltu sellaisiksi kuin ovat.
Lettupannu
Ohukaispannu, lettupannu, pannukakkupannu, kreppipannu… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lettupannujen tärkein ominaisuus on tietenkin laakea pohja, joka mahdollistaa täydellisten, ohuiden lettujen paistamisen ja kääntämisen helposti. Oma alalajinsa ovat pannut, joiden muotoilu mahdollistaa useamman pienen letun valmistaminen samalla pannulla samaan aikaan. Myös lettupannuja tehdään eri materiaaleista ja eri tavoin pinnoitettuina. Lettupannu toimii talvella blinipannuna - ja toisinpäin!
Wokkipannu
Wokkipannu on aasialaisesta keittiöstä ympäri maailman levinnyt pannun malli. Sen korkeat reunat mahdollistavat monen ruokalajin valmistamisen suurellekin syöjämäärälle. Pieni pohjapinta-ala ja ylöspäin levenevä muoto tekevät eri ruokien paistamisen nopeasti esim. stir fry -tyyliin helpoksi. Lisäksi kokovalikoimaa riittää: kotikeittiöön sopiva malli on halkaisijaltaan 26-28 cm, mutta myös kesäjuhlien tai grillikatoksen vetonaulaksi löytyy yli metrin halkaisijaltaan olevia pannuja.
Sauteuse-pannu eli paistokasari
Laatua ja monipuolisuutta tarjoavat sauteuse-pannut eli paistokasarit. Ne ovat ikään kuin kattilan ja paistinpannun yhdistelmiä. Pannut on valmistettu teräksestä ja alumiinista kerroksittain niin, että niiden lämmönjako on tasainen. Lisäksi tuntomerkkeihin kuuluu usein laakea pohja jolla on helppo sekä paistaa että valmistaa esimerkiksi kastikkeita. Korkeat reunat edelleen takaavat pannun lämmön pysymisen tasaisesti paistoastian sisällä ja laajentavat käyttöalaa pastoihin tai muhennoksiin. Kun hankit sauteuse-pannuun sopivan kannen, teet sillä myös hauduttamista vaativat ruoat.
Grillipannu
Nimensä mukaisesti grillipannulla jäljitellään grillillä tehtävää, kuumaa ja nopeaa kypsennystä. Niinpä pannun on oltava kuumuudenkestävä, sen on johdettava lämpö tasaisesti koko paistopinta-alalle ja paistopinta-alan tulee olla sopivan laaja. Grillipannuja saa kaikille liesille, joskin sopivuus kannattaa varmistaa tuotteen kuvauksesta. Valuraudasta valmistetut pannut kestävät myös avotulta tai niitä voi käyttää grillissä, jossa ne tasaavat grillin lämpötilaa ja näin helpottavat joidenkin raaka-aineiden paistamista.
Pannu koko elämäksi: De Buyer
Ranskassa toimiva, vuonna 1830 perustettu de Buyer tekee keittiövälineitä sekä ammatti- että kotikeittiöön. de Buyerin paistinpannut nauttivat ansaittua arvostusta myös vaativien käyttäjien keskuudessa ja heidän pinnoittamattomat hiiliteräspannunsa ovat hinta-laatusuhteeltaan maailman huippuluokkaa. Yritys valmistaa sekä pinnoitettuja että pinnoittamattomia pannuja eri materiaaleissa ja muodoissa, mutta heiltä saa myös kahvansuojukset ja paistovälineet jotka sopivat pannuille.
Pinnoitettujen pannujen aatelia: Tefal
Tefal on monessa suomalaiskeittiössä tuttu tuotemerkki. Se on myös maailmalla laadukkaana tunnettu pannujen valmistaja. Pannumalleja ja pinnoitteita löytyy Tefalin valikoimista moneen lähtöön. Lisäksi joihinkin malleihin on saatavilla kannet sekä esimerkiksi vaihtokahvoja tarpeen tullen.
Inspiroidu
Täältä löydät tyyli- ja stailausvinkkejä joka tilaisuuteen. Katso täältä asukokonaisuuksia ja inspiroidu!